Top

Voet en Enkel

Bauerfeind MalleoTrain® S Actieve bandage
11% Korting

Bauerfeind MalleoTrain® S Actieve bandage

€ 52,75 € 46,75
Bauerfeind ValguLoc® Grote teencorrector
5% Korting

Bauerfeind ValguLoc® Grote teencorrector

€ 21,95 € 20,75
Bauerfeind ValguLoc® II Grote teencorrector
10% Korting

Anatomie voet

Onze voeten hebben zich in de loop der tijd aangepast aan het rechtop gaan en staan van de mens, en zijn daardoor zeer complex wat betreft anatomie en werking.

De voet bestaat uit 26 botjes (een kwart van het totaal aantal botten in het menselijk lichaam!) , 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. De onderbeenspieren zorgen ervoor dat de voet kan bewegen.


Door een verkeerde belasting ontstaan pijnlijke voeten. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn van pijn in de voeten. Pijn aan de achillespees is een frequente aandoening. Gelukkig bestaan er gerichte oplossingen om deze pijn te bestrijden.

Aandoeningen

  • Hallux Valgus:

Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus.

Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen pijnklachten. Naarmate de teen schever staat, ervaren mensen meer pijn. Door de scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een bult, welke voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de voorvoet pijnlijker worden. Ten slotte kunt u als gevolg van de scheefstand ook andere voetklachten ontwikkelen. Voor conservatieve behandeling of postoperatief om de grote teen te corrigeren en in de juiste stand te houden is er de (nacht)orthese ValguLoc en de therapeutische orthese ValguLoc II

  • Chronische bandinstabiliteit:

Door langdurig verminderde spanning van de gewrichtsbanden kan instabiliteit van het enkelgewricht ontstaan. Om erger te voorkomen kunnen ondersteunende middelen in de vorm van een bandage of een orthese worden gedragen. Deze ondersteunen de enkelbanden.(AirLoc,MalleoLocMalleoTrain SMalleoTrain Plus)

  • Verzwikking of verstuiking (distorsie):

Een verstuikte enkel ontstaat door zijwaarts kantelen van de voet, terwijl het been belast wordt. Hierbij komt de band aan de buitenkant van de enkel onder spanning te staan en rekt deze uit of scheurt in. Er ontstaat een zwelling door een bloeduitstorting onder de huid. Hierdoor ervaar je gedurende een periode pijnlijke voeten. (MalleoTrainAirLocMalleoLocMalleoTrain S,MalleoTrain Plus)

  • Scheuring van gewrichtskapsel/pezen:

Het gewrichtskapsel scheurt (ruptuur) als de inwerkende kracht een bepaalde grens overschrijdt. Bijvoorbeeld achillespeesrupturen en enkelbandrupturen. (AchilloTrainAirLocMalleoLoc,MalleoTrain SMalleoTrain Plus)

  • Slijmbeursontsteking:

Achillodynie is een ontsteking van de slijmbeurs die tussen de achillespees en het hielbeen ligt. In een vergaand stadium is ook de achillespees zelf ontstoken. De ontsteking ontstaat dooroverbelasting, met name bij de loopsport. Dit geeft pijn aan de achillespees. Mogelijk treedt ook een zwelling op. (ViscoHeelAchilloTrainAchilloTrain Pro)

  • Beenlengteverschil:

Verschil in lengte tussen linker- en rechterbeen kan klachten opleveren in de heup, rug, nek en hoofd, doordat het invloed heeft op het looppatroon. (ViscoBalanceViscoHeel)

  • Spreidvoet:

Bij een spreidvoet is de voorvoet doorgezakt. De pijnlijke voeten worden veroorzaakt door een doorgezakte voorvoetboog en verzwakte middenvoetbeentjes. (ViscoPed)

  • Hielklachten:

Hielpijn kan veroorzaakt worden door Hielspoor. Hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Het uitsteeksel irriteert het botvlies, wat pijn aan de hiel geeft.(ViscoSpot)

Tape of brace

Tape en brace verbeteren de stabiliteit van het enkelgewricht. Tape of brace helpen de genezing te versnellen en zorgen voor minder gevaar van hernieuwd letsel. Ze helpen tevens ongewenste bewegingen te voorkomen en laten normale bewegingen zoveel mogelijk toe.

Tape heeft als voordeel dat je het kunt aanpassen aan eigen specifieke omstandigheden. Het kost weinig en vergt bovendien erg weinig ruimte, bijvoorbeeld in de schoen. Nadeel van tape zijn allergische reacties aan de huid. Tape verwijderen is een aanslag op de huid. Het aanleggen vergt kennis. Door te strak of circulair te tapen knel je de vochtafvoer af, waardoor weer andere problemen ontstaan. Bij tape is er een relatief snel verlies aan stabiliteit.
 
Een brace daarentegen is simpel aan te brengen bij pijnlijke voeten en kan vaak worden gebruikt (wasbaar). Een brace geeft veel stevigheid en is huidvriendelijk. Een belangrijk voordeel is dat de brace afgedaan kan worden bij bijvoorbeeld het douchen.